Tekenen is voor kinderen een vanzelfsprekende taal. Onbewust laten kinderen veel van zich zelf zien op papier, het maakt duidelijk wat hem of haar op dat moment bezighoudt. Kinderen slaan heel veel beelden en indrukken op, maar het moet ook verwerkt worden. Als je deze tekentaal begrijpt, begrijp je ook de hulpvraag van een kind. Door het kind aan te spreken in denken, voelen en willen, kan het meer zelfvertrouwen ontwikkelen en zelf oplossingen bedenken voor zijn of haar probleem. Het kind laat namelijk zelf zien wat het nodig heeft! Het behandelplan is de strategie om de eigen kracht van het kind in te zetten en hem hiervan bewust te maken.
Er wordt o.a. gewerkt met kleurpotloden, verf, ecoline, bijenwaskrijt en klei. Ook kan er gebruikt gemaakt worden van spelletjes, muziek of yoga oefeningen. Dit is afhankelijk van het thema wat op dat moment speelt.
Tekenen met kinderen is geschikt voor alle leeftijden, van kleuter tot en met jong volwassene.
Na aanmelding volgt er eerst een intake gesprek met de ouders/verzorgers van het kind, hier wordt het probleem besproken en een hulpvraag geformuleerd.
Na vijf keer een uur tekenen met het kind, volgt er weer een gesprek met de ouders over de voortgang. Hier wordt ook afgesproken of en hoe we verder gaan. In overleg met het kind worden in de laatste sessie de aandachtspunten uit de tekeningen met de ouders/verzorgers besproken. Al het gemaakte werk wordt in een mooie map bewaard en gaat na de laatste sessie mee naar huis.
Klik hier voor een artikel over de tekenontwikkeling van het gezonde kind